Skip to main content

Raklapok: minden, amit tudnia kell – és még több!

Egy raklap jóval több, mint aminek látszik. Ha jobban elmélyedünk a témában, rengeteg kifejezéssel és számos mérettel találkozhatunk. Raklapok esetén biztosan nem igaz, hogy egy méret jó mindenre.

PalletsEzt az útmutatót azért állítottuk össze a raklapokról, hogy segítsünk megalapozott döntést hozni arról, hogy melyikük felel meg a legjobban az Ön termékeinek.

Standard raklapok

Valójában olyan, hogy „standard” raklap nem létezik. Egy régió „standard” raklapja nem egyezik meg egy másik régióéval. Tehát amikor standard raklapokat keres, tisztában kell lennie azzal, hogy az adott területen mi számít annak.

Standard raklapok az Egyesült Királyságban (UK)

Az Egyesült Királyságban a standard raklapok 1200 mm x 1000 mm-esek. A szabvány szerint:

 • UK standard 1. osztály (vagy A osztály) kb. 1 tonna teherbírású raklapok.
 • UK standard 2. osztály (vagy B osztály) kb. 750 kg teherbírású raklapok.
 • UK standard 3. osztály (vagy C osztály) 200 kg és 500 kg közötti teherbírású raklapok.

Van néhány olyan kifejezés is, amelyeket az Egyesült Királyságban használnak a különféle raklapokra:

 • A „perimetrikus” raklapok nagyméretű blokkokkal készülnek és a felső deszkái közelebb vannak egymáshoz. Kiválóan alkalmas raklapos állványban történő tárolásra, mert a talpai egy síkban vannak a tárolófelülettel.
 • A „háromlábú” raklapok alján nincsenek extra keresztdeszkák, csak a három talp van.
 • A „konverziós” raklapok – más néven emelt raklapok – olyan háromlábú raklapok, amelyek talpaira a stabilitás érdekében extra keresztdeszkák kerülnek. Ezek nem valódi perimetrikus raklapok, mivel az aljuk nincs teljesen egy síkban.
 • A „szárnyas” raklapok esetén a felső deszkák túlnyúlnak a blokkokon a zsugorfóliázás érdekében.

Európai standard raklapok

Ezek méretükben különböznek az Egyesült Királyságban használt, standard raklapoktól. 1200 mm x 800 mm-esek, szóval valamivel keskenyebbek. Ezekből is többféle kivitel létezik:

 • A jelölt Euro raklapok nagy teherbírásúak és EUR jelzés szerepel rajtuk. Minden EUR jelzésű raklap azonos specifikációkkal rendelkezik.
 • A jelöletlen Euro raklapok, vagy egy utas raklapok szintén 1200 mm x 800 mm-esek, de a specifikációjuk és a teherbírásuk eltérő lehet.
 • A fél-Euro vagy más néven düsseldorfi raklapok 800 mm x 600 mm méretűek, tehát éppen fele akkorák, mint az Euro raklapok. (A valódi düsseldorfi raklapoknak fa helyett fém lábai vannak.)

Nemzetközi standard raklapok

Világviszonylatban hat raklapméret felel meg az ISO előírásainak. Ha a termékeit a világ több pontjára szállítják, akkor érdemes lehet ezek közül választania, így elkerülhető, hogy a helyi standardnak megfelelő méretű raklapra kelljen cserélni azokat.

A hat ISO raklapméret:

 • 1219 mm x 1016 mm – Észak-Amerikában elterjedt
 • 1200 mm x 1000 mm – Európa- és Ázsia szerte használják
 • 1165 mm x 1165 mm – leggyakrabban Ausztráliában használják
 • 1067 mm x 1067 mm – Észak-Amerikában, Ázsiában és Európában is használják
 • 1100 mm x 1100 mm – leggyakrabban Ázsiában használják
 • 1200 mm x 800 mm – leggyakrabban Európában használják

És a többi

A gyakoribb, téglalap alapú raklapokon kívül létezik számos négyzet alapú is, melyeket leginkább Észak-Amerikában használnak.

Talán hallott már a CP raklapokról is, amik szintén több méretben elérhetők. Ezeket eredetileg a vegyipar és az építőipar számára fejlesztették ki. A többi raklaptól eltérően ezeknek a felső deszkái nagyon közel vannak egymáshoz és túllógnak a lábakon, azok védelme és a zsugorfóliázás elősegítése érdekében. Kilenc méretben készülnek CP1 és CP9 között.

Bár a „szabványos” raklapok nagy méretválasztékban érhetők el, előfordulhat, hogy Önnek a termékéhez egyedi kivitelűre van szüksége. Ebben az esetben az egyedi gyártású raklapok jelenthetik a megoldást.

És végül…a raklapos állványok

Miután bemutattuk a raklapokkal kapcsolatos terminológiát és méretezést, szeretnénk néhány szót ejteni a raklapos állványokról.

Ha raktári megoldás beszerzésén gondolkodik, hasznos lehet tisztában lennie a következő, általánosan használt fogalmakkal:

Oszlopok: ezek a függőlegesen álló profilok, melyekhez az állvány tartógerendái kapcsolódnak. Az oszlopok elérhetők különböző magassággal és teherbírással.

Keretek: két oszlop vízszintes és átlós keretösszekötőkkel történő összecsavarozásával kapunk egy állványkeretet. A keretek az adott raklapok tárolásához szükséges mélységben készülnek.

 

Related news
 • 12096
  2024. 06. 03.

  Mit rejt a jövő az ellátási lánc számára?

  Minden feldolgozott vagy gyártott termék – az étel, amit elfogyasztunk, a ruhák, amiket viselünk, az autó, amit megveszünk és a ház, amelyben élünk – több lépcsős folyamaton halad végig, mielőtt megérkezik a végső értékesítési pontjához.
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
 • 14174
  2024. 05. 07.

  A vállalatcsoport 2023-as Fenntarthatósági jelentése

  Bemutatjuk a 2023-as évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentésünket, amely dokumentálja a vállalatcsoportunk jelentős előrelépéseit és eredményeit a fenntartható fejlődés terén. A jelentés kiemeli a tartós elkötelezettségünket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a sikeres vállalatirányítás mellett.
Latest news