Skip to main content

Úgy tartják, hogy a szükség a találékonyság szülőatyja. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint a Dexion, az 50 éves görög-ausztrál származású Demetrius Comino szellemi gyermeke.

Akvizíció és növekedés

A Dexion a Gonvarri Material Handlinhg egyik prominens tagja. A vállalatcsoport múltja egészen 1856-ig nyúlik vissza.

A Gonvarri Industries 2018-ban felvásárolta a Dexion, Constructor és Kasten cégeket magába foglaló Constructor Groupot és ezek új anyavállalataként létrehozta a Gonvarri Material Handlinget.

A hozzánk tartozó márkák:

Dexion: története 1937-ben kezdődött Londonban.  Az 50 éves, görög-ausztrál származású Demetrius Comino kifejlesztette a Dexion csavarkötésű, perforált profilt (1947), ami kaput nyitott az állítható tárolási megoldások világába. Ezt követték később a Dexion raklapos és polcos állványai. A Dexion 1999-ben vált a Constructor Group tagjává.

Kasten: Hjalmar Henrik Kasten 1886-ban alapított egy fémmegmunkáló üzemet Helsinkiben. Első polcaikat 1951-ben készítették és mára Finnország piacvezetőjévé váltak.

Constructor: eredetileg Høvik Verk néven alapított üveggyárként indult a norvégiai Høvikban – a Christiania Glasmagasinas részeként. 1970 és 2000 között a Høvik Stål, Electrolux Constructor, Kasten, Krammer & Zeuten, ETH és MTH általi összeolvadásokon és felvásárlásokon keresztül Skandinávia vezető tárolási, archiválási és logisztikai megoldásokat kínáló vállalatává vált. A Constructor nevet az 1980-as évek végén vette fel.

PSS: a ’70-es években jött létre az Egyesült Királyságban Planned Storage Systems néven és 2008-ban lett a Constructor Group tagja. A korábbi nevén HiLo és a Planned Storage Systems Ltd. (PSS) majd 40 éves tapasztalattal rendelkezik tároló rendszerek, acélemelvények és karos állványok gyártása terén.

A Dexion nagyratörő indulása

A Dexion vállalat (ógörög szó, jelentése: „megfelelő”) létrejötte annak volt köszönhető, hogy Comino folyamatosan a hatékonyság növelésére törekedett a nyomdájában. Egész pontosan szüksége volt egy olyan állványra a papír és a nyomdai alkatrészek tárolására, amit egyszerűen szét lehetett szedni és újra fel lehetett használni.

Comino kitartása kifizetődővé vált. 1947-re kifejlesztette a Dexion csavarkötésű, perforált profilt, egy olyan építőelemet, ami az azonos tömegű, fából készült szerkezetnél erősebb és sokkal kisebb helyet foglal az azonos teherbírású fagerendáknál.

Ezáltal létrejött az első állítható tárolórendszer, ami előkészítette az utat a Dexion raklapos és polcos állványai előtt.

A Dexion rövidesen az innováció jeles képviselőjévé vált számos kiemelkedő mérföldkővel:

  • 1956 csavarkötésű, perforált profilt használtak az olimpiai stadion építésénél
  • 1957 az első gördíthető raklap állvány telepítése
  • 1963 ‘Dexiongrad’ település megépítése a földrengés által sújtott Jugoszlávia megsegítésére
  • 1970 megkezdődik az acél polcrendszer gyártása
  • 1980 az első ipari páternoszter telepítése
  • 1999 a Dexiont felvásárolja a Constructor Group és a P90 raklapos állvány indulása
  • 2000 a HI280 polcrendszer indulása
  • 2003 az első Tornado automata, liftes tároló-berendezés telepítése
  • 2011 a karos állványrendszer indulása
  • 2014 a P90+ raklapos állványrendszer indulása

Tisztelgés a korai úttörőink hagyatéka előtt, hogy ezek a rendszerek még ma is igen keresettek.