Skip to main content

A megfelelő raktári állványrendszer kiválasztása

Az innovációnak és a modern tervezésnek köszönhetően fényéveket léptünk előre az ipari raktári tárolási lehetőségek terén.

Storage SystemsA sok választási lehetőség ugyanakkor megnehezítheti a beruházói döntést. Kézi, automatizált vagy a kettő kombinációját jelentő félautomata tárolást válasszon? Közvetlen hozzáférésre vagy kompakt tárolórendszerre van szüksége?

Az alábbiakban egy kicsit részletesebben bemutatjuk a tárolórendszereket, hogy segítsünk az igényeinek legmegfelelőbb megoldást kiválasztani.

Mi az a tárolórendszer?

Leegyszerűsítve, a tárolórendszerek horganyzott acél alkatrészekből kialakított szerkezetek, amelyek a termékek tárolására szolgálnak, a rendelkezésre álló tér optimális kihasználása mellett.

A „tér” szó itt kulcsfontosságú: bármely raktárban tárolhatók áruk, de a stratégiailag megtervezett, oszlopokból és gerendákból álló tárolórendszer nélkül pazarolni fogjuk a teret, és a raktár nem maximális kapacitással fog működni. Szervezett rendszer nélkül ráadásul a raktár működése sem lesz hatékony, mivel a komissiózás, a készlet utántöltése, ellenőrzése, valamint az áruk bevételezés és kiadása nem működik összefüggően.

Storage SystemsA tárolórendszer kiválasztása

A legjobb tárolórendszer a raktára számára az, amely megfelel az Ön elvárásainak. A kiválasztásnál számos tényezőt kell figyelembe venni, többek között:

 • Kapacitás – mennyi tárolóhelyre van szükség, hogy elférjen minden?
 • A tárolt termékek típusai – nehéz, könnyű, dobozos vagy raklapos?
 • Hozzáférés – gyors, gyakori hozzáférésre van szüksége, vagy hosszabb távú a tárolás, lassabb a forgási sebesség?
 • Változatosság – sok különböző cikk lesz? Melyikből hány egységet kell tárolni? Hány raklap vagy doboz lesz cikkenként?

A raktári tárolórendszerek típusai

A raklapos állvány egy rendkívül sokoldalú tárolórendszer, és különösen hatékony a nagyobb mennyiségű termékekkel végzett műveletekhez, nagy a forgási sebesség mellett.

A raklapos állványokon belül számos lehetőség választható:

 • A hagyományos, széles folyosós raklapos állványok minden pillanatban hozzáférést biztosítanak az összes raklaphoz.
 • A keskeny folyosós raklapos állvány ideális ott, ahol korlátozott az alapterület.
 • A gördíthető raklapos állvány (MOVO) egy dinamikus megoldás, amellyel azonos méretű területen akár megduplázható a tárolási kapacitás a hagyományos raklapos állványhoz képest és mindenféle termék számára megfelelő.
 • A karos állványok hosszú tárgyak, például csövek, fűrészáru vagy lemezek tárolására a legalkalmasabb. Az az előnyük, hogy a karok cserélhetők, a tárolni kívánt termékektől függően.
 • A bejárható vagy átjárható raklapos állványok kiváló megoldást jelentenek nagy mennyiségű, azonos vagy hasonló termék tárolására, és az alapterület akár 90%-a is felszabadítható a hagyományos állványokhoz képest.
 • Storage SystemsA Push-back raklapos állványok kompakt tárolóeszközök. A tárolószint enyhén lejt, így az elülső raklap eltávolítását követően a mögötte lévő előre gurul. LIFO (last in, first out) rendszerben történő használatra alkalmasak.
 • A felrakógépes raklapos állvány egy teljesen automatizált tárolórendszer, amely ideális raklapok és nagy méretű termékek tárolására. A nagyon keskeny folyosókon és több mint 30 méteres magasságban történő munkavégzésre tervezett felrakógépes állványok hatékony, optimalizált tárolási megoldást jelentenek.
 • A többszintes raklapos állványokban különböző magasságban kézi komissiózási folyosókat alakítanak ki a raklapos állvány szerkezetébe integrált járószintekkel.
 • A görgős átfutó raklapos állvány, ideális, ha FIFO-elv szerint végzi a raktározást. Ezzel a rendszerrel azonos kapacitás mellett akár 60%-kal kevesebb helyre van szükség, mintha hagyományos raklapos állványokat használna.
 • A Pallet Shuttle raklapos állványrendszer egy félautomata, nagy sűrűségű megoldás. Működtethető „first-in, first-out” (FIFO) vagy „last-in, first-out” (LIFO) módban, ideális például hűtőházi tároláshoz, étel- és italgyártás, valamint húsfeldolgozás során.

Storage SystemsAz automatizálás és a félautomatizálás alkalmazható a raklapos állványrendszerek esetében a hatékonyság növelése, valamint egyéb előnyök elérése, például a bérköltség csökkentése érdekében.

De mi van akkor, ha a tárolt termékeket nem raklapra rakják, hanem dobozokban tárolják? Számos olyan megoldás létezik, amely lehetővé teszi a dobozos termékek hatékony kezelését. A dobozos görgős átfutó állványok kisebb méretű, dobozban tárolt tárgyak, míg a széles fesztávú, polcos állványok a nagyobb, nehezebb termékek elhelyezésére ideálisak.

Egyértelműen sok a lehetőség és erősen javasolt szakértőhöz fordulni a raktára számára legjobb ipari tárolórendszer megtervezésével és kivitelezésével kapcsolatban. Ha szeretne beszélni a raktári tárolási megoldások professzionális tervezőivel, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Related news
 • 12096
  2024. 06. 03.

  Mit rejt a jövő az ellátási lánc számára?

  Minden feldolgozott vagy gyártott termék – az étel, amit elfogyasztunk, a ruhák, amiket viselünk, az autó, amit megveszünk és a ház, amelyben élünk – több lépcsős folyamaton halad végig, mielőtt megérkezik a végső értékesítési pontjához.
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
Latest news