Skip to main content

Az ABC készletkezelés használatának 5 előnye

A raktár hatékony szervezése kulcsfontosságú annak érdekében, hogy optimális kapacitással működjön.

A raktári folyamatok és műveletek javításának egyik bizonyított módja az ABC készletelemzés, amely költségmegtakarítást és hatékonyságnövelést eredményez.

Mi az ABC készletkezelés?

ABC Inventory Management

Egy raktár hatékony üzemeltetése azt jelenti, hogy minimálisra kell csökkenteni a kezelők vagy az automata berendezések (például szállítószalagok, daruk vagy robotok) mozgási idejét. Minél tovább kell mozognia minden egyes gépnek vagy személynek, annál jobban nő a ráfordított idő, ami kihat a működés hatékonyságára.

Legyen szó akár kézi, félautomata vagy teljesen automatizált raktárról, a megtett távolság és az erre fordított idő ugyanolyan jelentős.

A dolgozók vagy komissiózó robotok mozgással töltött ideje átlagosan a munkanap 60 %-át teszi ki, így a megfelelő áruk megfelelő helyen történő tárolásával minimálisra csökkenthető az utazási idő.

ABC Inventory Management

Általánosságban elmondható, hogy a gyakran forgó termékeket a kiadási területhez közeli, könnyen hozzáférhető helyen kell tartani. A kevésbé népszerű termékek kevésbé hozzáférhető helyeken is tárolhatók. Az ABC-elemzés segítségével meghatározható, hogy mit hol kellene tartania.

A módszer a 80/20 szabályból, vagyis a Pareto-elvből származik, amely kimondja, hogy a következmények 80%-a, az adott esemény összes okának 20%-ára vezethető vissza.

A raktározásban a következőképpen működik az ABC készletelemzés:

 • Az „A” azokra a termékekre vonatkozik, amelyek a raktári árumozgás körülbelül 80%-át teszik ki, de a raktárkészlet körülbelül 20%-át foglalják el.
 • A „B” azokra a termékekre vonatkozik, amelyek 15%-át mozgatják, és a raktárkészlet körülbelül 30%-át teszik ki.
 • A „C” a csak 5%-os raktári mozgással, de a raktárkészlet 50%-ával rendelkező termékekre vonatkozik.

ABC Inventory Management

Ezután el kell kezdenie az árukészlet kategorizálásának folyamatát. Négy módszer közül választhat:

 1. Áruforgási sebesség szerint – ebben az esetben a leggyorsabban forgó, legnagyobb keresletű készlet tartozik az „A” kategóriába, a leglassabban forgó pedig a „C”-be.
 2. Egységre jutó költség alapján – ez hasznos eszköz olyan vállalkozások számára, amelyek költsége igen változó. A magas költségű termékek „A” kategóriájúak lesznek; a legalacsonyabb költségűek pedig „C”.
 3. Teljes készletérték szerint – itt a készlet összértékét veszik figyelembe, nem pedig az egységértéket. A legmagasabb összértékű ismét „A”; a legalacsonyabb összértékű a „C”.
 4. Forgalom és érték alapján együttesen – ez a legátfogóbb rendszer, amelyet sok raktárban alkalmaznak. Az „A” kategóriás termékekre nagy a kereslet és az értékük is magas; ennek az ellenkezője lesz igaz a „C” kategóriába tartozókra.

ABC Inventory Management

Az ABC-módszer használatával termékeit ezután A, B vagy C kategóriába sorolja. Még az is előfordulhat, hogy ezt a raktár különböző területein, kisebb léptékekben kell megtennie.

A raktár az információk birtokában, ennek megfelelően rendszerezhető, és a raktáron belüli területek is A, B és C kategóriába sorolhatók. Az „A” termékek egy könnyen elérhető területre kerülnek, ahol előfordulhat, hogy komplett raklapokat kell felvennie; a „B” termékek olyan területre kerülnek, ahol kisebb mennyiségeket komissióznak; a „C” termékek olyan helyen tárolhatók, ahol nincs szükség gyakori, könnyű és gyors hozzáférésre.

Ha a raktárterületek és a termékek kategorizálása után ennek megfelelően átrendezi a raktárt, akkor hamarosan látni fogja az előnyöket a hatékonyság terén.

Az ABC készletfelügyelet használatának 5 előnye

ABC Inventory Management

 1. A raktári folyamat ilyen módon történő átszervezésével és egyszerűsítésével a működés hatékonyabb lesz

 2. Javul a készletkezelés – a nagy forgalmú cikkek könnyen hozzáférhetők

 3. Csökkennek a költségek a jobb készletkezeléssel, a túlzott készletezés elkerülésével (és a cikkek kifogyásának kockázatának csökkentésével).

 4. Javul a feldolgozás sebessége – a kezelők vagy az automatizált berendezések kevesebb időt töltenek mozgással

 5. Fejlett tárolási lehetőségek…

Tárolás az ABC készletezési rendszer segítségével

<img style="float: right;" src="/EPiServer/CMS/Content/globalassets/images/news/2021/abc-inventory-management/abc-inventory-management-4.jpg,,11572?epieditmode=False" alt="ABC Inventory Management" />

Egy jól szervezett raktár esetén sokkal könnyebb minden területet a termékeknek és azok forgási sebességének megfelelő raklapos állványokkal és polcokkal felszerelni.

Az egyes kategóriákba tartozó termékek azonosítása utáni, következő lépés az ABC készletezési rendszer tényleges bevezetése. Ha helyesen csinálja, ez jelentősen hozzájárul a raktározási megoldások optimalizálásához.

Raktári tárolási megoldások vezető tervezői, gyártói és szállítói vagyunk és segíteni tudunk Önnek a legmegfelelőbb kiválasztásában. Ha többet szeretne megtudni, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot.

Related news
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
 • 14174
  2024. 05. 07.

  A vállalatcsoport 2023-as Fenntarthatósági jelentése

  Bemutatjuk a 2023-as évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentésünket, amely dokumentálja a vállalatcsoportunk jelentős előrelépéseit és eredményeit a fenntartható fejlődés terén. A jelentés kiemeli a tartós elkötelezettségünket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a sikeres vállalatirányítás mellett.
 • 13960
  2024. 03. 04.

  Mennyit tud a polcrendszereinkről?

  Zavarba ejtő lehet a raklapos állványok és az ipari polcok közötti különbségek megértése, valamint annak eldöntése, hogy melyik megoldás működne a legjobban az Ön esetében.
Latest news