Skip to main content

Az automata raktárak előnyei

Az elmúlt 100 évben minden raktár működésének nélkülözhetetlen tényezői voltak a raklapok, a targoncák és az emberek. És bár ezek közül az első kettő sokat fejlődött, a logisztikai iparág a mai napig igen komolyan függ az egyetlen tényezőtől, ami nem fejlődött – az embertől.

Warehouse AutomationTermészetesen, ahogyan azt sok vállalat állítja, az emberi munkaerő a legjelentősebb eszköz. Ugyanakkor a mostani, kompetitív időkben az alkalmazottak járhatnak a legmagasabb költségekkel is. Ehhez hozzáadódik, hogy az alkalmazottak és az ügyfelek igényei, kívánságai és elvárásai minden képzeletet felülmúlóan megváltozott. Ezért egyre inkább világossá válik, hogy fejlesztésre van szükség.

A raktári automatizálás számos okból kifolyólag előrébb került a napirenden az elmúlt években: a munkaerőpiac demográfiai változásai miatt megemelkedtek a bérköltségek, megváltoztak az ügyfelek vásárlási szokásai, emellett állandósult a hatékonyság és a termelékenység fokozásának, valamint a költségek általános csökkentésének az igénye.

Mindazonáltal minden tárolási megoldásba történő befektetést – legyen az automatizált vagy sem – alaposan végig kell gondolni. Fontos kielemezni, hogy melyik tárolási mód működne a legjobban és hogy valóban egy automata raktár lesz-e a legmegfelelőbb. Ily módon elkerülhetők a költséges hibák és a befektetés optimálisan térülhet meg.

Mi is az az automata raktár?

Automata raktárról abban az esetben beszélhetünk, ha a rendszer működtetéséhez nincs szükség emberekre. A felépített tároló rendszer működtetése – beleértve a készletezést és az árukiválasztást – teljes egészében automatikusan történik és ez szoftveresen programozható.

Warehouse AutomationEgy automata raktár számos figyelemreméltó előnyt nyújt, úgymint:

 • alacsonyabb bérköltség
 • alacsonyabb energiaszámla, mivel csak minimális világításra van szükség
 • hatékonyság, mivel egy automata raktár 24 órát működhet naponta
 • alacsonyabb karbantartási költség
 • az emberek által üzemeltetett, emelőgépekkel okozott károk teljes felszámolása
 • balesetek alacsonyabb kockázata, mivel nincs szükség emberi jelenlétre
 • nagy sűrűségű árutárolás – egy automata raktárban jóval magasabb lehet az állványrendszer.

Egy automata raktár különösen előnyös olyan helyeken, ahol magasak a bérköltségek és az ingatlanárak, mivel azonos kapacitás tud biztosítani kisebb alapterületen, nagyobb magassággal.

Érdemes Önnek automatizált raktárba beruháznia?

Mint láthatta, számos előnye van egy automata raktárnak, de ez nem jelenti automatikusan azt, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás az Ön számára.

Tegye fel Magának a következő néhány kérdést:

Meg fog térülni a befektetésem?

Egy automata raktár jelentős költséget jelenthet, de megtakarítást jelenthet az ingatlanvásárlás során és hosszabb távon a bérköltségek és az energiaszámlák terén. Ki fogja tudni termelni a beruházás költségeit? Fontos, hogy ezt előre megtervezze.

Warehouse AutomationHogyan hat egy automata raktár a dolgozóira?

Ha már van egy hagyományos raktára és fontolóra veszi annak automatizálását, mérlegelnie kell, hogy ez hogyan fog hatni a raktári dolgozókra és a személyzet más tagjaira.

Át lehet alakítani a meglévő raktáramat?

Ez egy fontos kérdés, mert nem minden raktár alkalmas az automatizálásra. Emellett az átalakítás költségei is akadályozó tényezők lehetnek. Ezért a döntés meghozatala előtt vegye figyelembe a rendelkezésre álló helyet, a meglévő állványok típusát és elrendezését, a kívánt eredményt, a felmerülő költségeket és az új megoldás más, esetleges követelményeit.

Megengedhetem magamnak az automatizálást?

Ez a kérdés két dologra vonatkozik. Egyrészt amint azt fent vázoltuk, a befektetés megtérülésére vonatkozik, másrészt figyelembe kell venni, hogy az átalakítás idejére esetleges leállással kell számolni. Elbírja a vállalat a régi tárolási megoldás leállítása és az automata raktár beindítása között felmerülő bevételkiesést? Ezt is alaposan át kell gondolni.

Lehet, hogy a félautomatizálás lenne a megoldás?

Sok vállalat várakozó álláspontot vesz fel, mielőtt belevágna a teljes automatizálásba. Eközben félig automatizált megoldásokat kezdenek használni, amelyek célja a legmunkaerő-igényesebb feladatok, mint például a megrendelésekhez köthető árumozgatás költségeinek csökkentése.

Warehouse AutomationErre jó példa a Pallet Shuttle rendszer, amellyel a megnövelt tárolási kapacitás mellett időt és működési költséget lehet megtakarítani, valamint a gördíthető raklapállvány (MOVO), ami akár -30°C hőmérsékleten is biztonságosan üzemeltethető, alvázanként akár 24 tonnával is terhelhető és akár 12 m magas is lehet.

A félautomata raktár néhány előnye:

 • Meglévő létesítménybe is elhelyezhető és jobb egyensúlyt biztosít az emberek és a szoftverek között
 • Alacsonyabb költséggel járó befektetés, mint a teljes automatizálás
 • A félautomatizálással jobban kihasználható a rendelkezésre álló hely és megtartható a személyzet is
 • A félautomatizálás oly módon is megvalósítható, hogy a jövőben, szükség esetén teljesen automatikusan üzemeltethető legyen.

Összefoglalva: egy automata raktár egy lenyűgöző tárolási megoldás, amellyel jelentősen növelhető a hatékonyság és csökkenthetők a költségek. Mindazonáltal nem minden vállalat számára ez a legmegfelelőbb, különösen akkor, ha a kezdeti beruházásigényt is figyelembe vesszük. Az automatizálás a logisztikai iparág számos vállalata számára tette lehetővé, hogy lépést tudjon tartani a növekvő kereslettel, de fontos tudni, hogy a teljes automatizálás általában jóval drágább.

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, ha szeretné jobban megismerni a raktári automatizálás lehetőségeit, vagy ha szeretne információt szerezni egyéb tárolási megoldásokról. Örömmel segítünk Önnek.

Related news
 • 12096
  2024. 06. 03.

  Mit rejt a jövő az ellátási lánc számára?

  Minden feldolgozott vagy gyártott termék – az étel, amit elfogyasztunk, a ruhák, amiket viselünk, az autó, amit megveszünk és a ház, amelyben élünk – több lépcsős folyamaton halad végig, mielőtt megérkezik a végső értékesítési pontjához.
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
 • 14174
  2024. 05. 07.

  A vállalatcsoport 2023-as Fenntarthatósági jelentése

  Bemutatjuk a 2023-as évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentésünket, amely dokumentálja a vállalatcsoportunk jelentős előrelépéseit és eredményeit a fenntartható fejlődés terén. A jelentés kiemeli a tartós elkötelezettségünket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a sikeres vállalatirányítás mellett.
Latest news