Skip to main content

Egészségügyi ipar – 5 tárolási kihívás és a lehetséges megoldások

A modern egészségügyi ipar gyorsabban fejlődik, mint valaha. Amint arra számítani lehet, ez egyúttal új kihívásokat is jelent és minden intézmény számára rendkívül fontosak az olyan technológiák, amelyekkel gyorsan alkalmazkodhat a környezeti változásokhoz.

Healthcare Industry Storage SolutionsAz egészségügyi termékek és szolgáltatások elérhetőségét biztosító egyik fő elem a megfelelő tárolási megoldás alkalmazása. Íme az 5 fő szempont, amit ennek kiválasztásakor figyelembe kell venni:

 1. Steril környezet
 2. Biztonság és védelem
 3. Helytakarékosság
 4. Széles termékválaszték tárolása
 5. Megfelelő hőmérséklet

Az egészségügyi iparban meg kell tudni oldani mindenféle tárgy elhelyezését, kezdve a betegnyilvántartások és röntgenfelvételek archívumaitól a gyógyszerek, textíliák és műszerek tárolásáig. Minden egészségügyi intézménynek eltérő kívánalmai vannak és ezek gyakran igényelnek egyedi tárolási megoldásokat.

1. Steril környezet

Healthcare Industry Storage SolutionsA bakteriális szennyeződések megelőzése az egyik legfontosabb szempont számos iparág számára, ideértve az egészségügyet, valamint az élelmiszer- és a kozmetikai ipart. Erre a megoldást a fix és mobil polcrendszerek speciális, antimikrobiális festékkel történő, porszórt felületkezelése jelentheti*.

Ez ideális olyan tárgyak tárolására, amelyeket meg kell óvni az olyan baktériumokkal szemben, mint például az E.coli, az MRSA vagy a Listeria.

Azonban nem szabad elfelejteni, hogy bár az antimikrobiális felületkezelés extra védelmet nyújt, az nem helyettesíti a megfelelő tisztítási eljárásokat.

2. Biztonság és védelem

Healthcare Industry Storage SolutionsA gyógyszeriparban nincs helye hibáknak, mivel azoknak akár halálos következményei is lehetnek. Ezért, ha gyógyszerészeti termékeket fejleszt, gyárt vagy forgalmaz, egy tárológép lehet a megfelelő választás.

Ez ugyanis lehetővé teszi a magas biztonsági szint elérését. A tárolás biztonságos automatizálásával egyúttal akár 60%-kal csökkenthető a kigyűjtési hibák száma. Ebben az esetben nincs szükség többé polcos állványokra és további tárolóhely nyerhető a gyakran korlátozott méretű helyiségben.

Ez a számítógéppel vezérelt megoldás nem csak a tárolási és a kigyűjtési folyamatok hatékonyságát javítja, de az adott környezetnek megfelelően testre is szabható.

3. Helytakarékosság

Healthcare Industry Storage SolutionsAz egészségügyben előfordulhat, hogy minden négyzetméter, amit tárolásra használnak, lehetne olyan négyzetméter is, amit betegek kezelésére vagy egy olyan berendezés elhelyezésére használhattak volna, amely életeket ment.

Emiatt fontos olyan tárolási megoldást alkalmazni, amellyel a lehető legtöbb hozható ki a rendelkezésére álló helyből. A tárolt dolgoktól függően számos lehetőség áll rendelkezésére.

Kisebb dolgok jobban rendszerezhetők egy tárológépben vagy gördíthető polcos állványon, míg a nagyobb tárgyak kerülhetnek gördíthető raklapállványra vagy kihúzható raklapfiókokra, illetve ha LIFO/FIFO elv szerinti tárolásra van szükség, akkor a Pallet Shuttle rendszer lehet az ideális megoldás.

Ne feledje, a tárolási kapacitást nem csak vízszintesen, de függőlegesen is lehet optimalizálni.

4. Széles termékválaszték tárolása

Healthcare Industry Storage SolutionsMit szeretne tárolni? Ez itt a kérdés.

Sok esetben nem egyforma dolgokat tárolunk, hanem olyan tárgyak széles skáláját, amelyek speciális megoldásokat igényelnek. Ilyenkor olyan tárolórendszerek kombinációjára van szükség, amelyek amellett, hogy segítségükkel a lehető legtöbbet hozhatjuk ki a rendelkezésünkre álló helyből, megfelnek az érvényben lévő egészségügyi és biztonsági előírásoknak is.

Számos dolog van, amit alaposan át kell gondolni, főleg az egészségügyi iparban, ahol olyan termékekkel foglalkoznak, amelyek különleges tárolási körülményeket igényelnek és/vagy amelyek akár veszélyessé is válhatnak, ha nem megfelelően tárolják őket.

Noha ennek megtervezéséhez szakemberre van szüksége, a hagyományos raklapos és polcos állványok általában minden tárolással kapcsolatos, speciális követelménynek megfelelnek. Emellett kiindulópontot jelenthetnek egy következő lépés, a fél-automatizálás vagy akár a teljes raktárautomatizálás felé.

5. Megfelelő hőmérséklet

Healthcare Industry Storage SolutionsGyakran előfordul, hogy a termékek minőségének megőrzése érdekében egy megadott környezeti hőmérsékletet kell fenntartani. Általában ez hűtött vagy mélyhűtött árutárolást jelent.

A legtöbb esetben csak hűtött, 0 °C fölötti tárolási hőmérsékletre van szükség. Ebben az esetben a legtöbb standard tárolási megoldás jó választás lehet. De csak a hőmérséklet szempontjából; a végső döntés meghozatala előtt a többi tárolással kapcsolatos követelményt is figyelembe kell vennie.

Az igazi kihívást az jelenti, ha a termékeket sokkal alacsonyabb hőmérsékleten kell tárolni. Ilyenkor az energiaköltségek lényegesen magasabbak a szokásosnál, ezért nagyon sokat számít, ha kisebb helyen tud azonos mennyiségű terméket elhelyezni.

Ha nagy méretű dolgokat tárolunk és mindegyikhez teljes hozzáférésre van szükségünk, a gördíthető raklapos állvány egy remek választás. Tökéletesen működik akár -30 °C-on is és 80%-kal nagyobb kapacitást biztosít azonos területen.

Másik megoldás raklapos áruk tárolására a Pallet Shuttle rendszer. FIFO vagy LIFO elven használható és -30 °C-ig kínál tömör árutárolást a működési költségek csökkentése mellett. A Pallet Shuttle rendszer az egyik leghatékonyabb tömbös tárolási megoldás a piacon.

Látható, hogy tárolási követelmények tekintetében az egészségügyi ipar igényesebb lehet, mint más iparágak. Kérjük, vegye fel a kapcsolatot szakértőinkkel, ha a fent említetteken kívül más kihívásokkal szembesül vagy kérdése van azokkal kapcsolatban. Biztosak vagyunk benne, hogy segíthetünk Önnek a megfelelő megoldás megtalálásában.


Megjegyzés:
*Ez a megoldás nem minden országban elérhető, kérjük érdeklődjön a helyi kollégáinknál.

Related news
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
 • 14174
  2024. 05. 07.

  A vállalatcsoport 2023-as Fenntarthatósági jelentése

  Bemutatjuk a 2023-as évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentésünket, amely dokumentálja a vállalatcsoportunk jelentős előrelépéseit és eredményeit a fenntartható fejlődés terén. A jelentés kiemeli a tartós elkötelezettségünket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a sikeres vállalatirányítás mellett.
 • 13960
  2024. 03. 04.

  Mennyit tud a polcrendszereinkről?

  Zavarba ejtő lehet a raklapos állványok és az ipari polcok közötti különbségek megértése, valamint annak eldöntése, hogy melyik megoldás működne a legjobban az Ön esetében.
Latest news