Skip to main content

Hogyan válasszunk raktári állványrendszert?

Egyetlen raktár sem működhet optimális kapacitással és hatékonysággal, ha a belső tér nincs olyan megfelelő ipari polcrendszerrel berendezve, amely megfelel a tárolt termékek számára.

Pallet RackingRendelkezhet a világ legjobb raklapos állványrendszerével, de ha az nem passzol a folyamataihoz, akkor az rossz hatással lesz a hatékonyságra. A helyes választás kulcsfontosságú a sikeres logisztika szempontjából.

Bemutatunk néhány különböző típusú raklapos állványrendszert és elmagyarázzuk, mikor és hogyan érdemes őket alkalmazni.

Mi az a raklapos állvány?

Általánosan elmondható, hogy egy raklapos állvány fém oszlopokból és a tárolt áruk megtartására szolgáló, vízszintes gerendákból áll.

Az állvány típusa és a konfigurációja a raktározási igényekhez igazítható, legyen szó gyorsan forgó vagy hosszabb távon tárolni kívánt; kis mennyiségben, kézzel válogatott vagy egész raklapnyi mennyiségben forgalmazott árukról, ill. manuális vagy robotizált / automatizált megoldásról. A cél minden esetben az elérhető hely optimális kihasználása.

Hagyományos, széles folyosós raklapos állvány

A hagyományos, széles folyosós raklapos állványrendszer folyamatosan korlátlan hozzáférést biztosít minden raklaphoz a raktári dolgozók számára. A sokoldalú rendszer és szimpla és dupla mélységű állványként is felépíthető.

A raklapok kezelését ebben az esetben targoncákkal végzik, amelyek a folyosókról közvetlenül és azonnal hozzáférnek az összes tárolt raklaphoz.

Standard wide aisle pallet racking

Keskeny folyosós raklapos állvány

A keskeny folyosós raklapos állvány ideális olyan raktárak számára, ahol a raktározási terület korlátozott méretű, mivel nagy sűrűségű tárolást tesz lehetővé, gyors komissiózás és minden raklaphoz közvetlen hozzáférhetőség mellett.

A választható állványmagasságok és -mélységek, valamint az állítható magassági pozíciójú tartógerendák maximális rugalmasságot biztosítanak. A keskeny folyosós raklapos állvánnyal akár 40%-os helymegtakarítás is elérhető. A kapcsolódó, kiszolgáló berendezések gyakran nagymértékben automatizáltak, hogy biztosítsák a gyors, közvetlenül a raklapról történő komissiózást.

Narrow aisle pallet racking

Dupla mélységű raklapos állvány

A gyakori, dupla mélységű raklapos állványok hasonló előnyöket kínálnak, mint a kompakt raklapos állványok. Itt azonban a hátul tárolt raklapok nem hozzáférhetők közvetlenül. Speciális villástargoncák szükségesek a második, hátul tárolt raklapok eléréséhez.

Double deep pallet racking

Gördíthető raklapos állvány

A gördíthető raklapos állvány – vagy MOVO – egy olyan dinamikus megoldás, ahol az állványok síneken mozognak. A folyosók nyitásához és zárásához az állványok egyidejű mozgatása manuálisan vagy automatikusan indítható ott, ahol éppen szükség van a raklapokhoz történő hozzáféréshez. A MOVO nagy sűrűségű tárolási megoldást kínál, amely akár 50%-kal kevesebb helyet foglal a hagyományos raklapos állványokhoz képest.

Mobile pallet racking

Bejárható raklapos állvány

Ha nagy mennyiségű, egyforma árut tárolnak alacsony készletforgás mellett, a bejárható raklapos állvány (vagy LIFO – utolsó be, első ki) az ideális megoldás.
Csak egy folyosóra van szükség a targoncához és az utoljára betárolt raklap lesz az első, amelyhez hozzá lehet férni.

A bejárható raklapos állványok csökkentik a folyosói be- és kirakodási időt, ugyanakkor jobb hozzáférést tesznek lehetővé a tömbös tároláshoz képest.

Drive-in pallet racking

Átjárható raklapos állvány

Átjárható raklapos állványok esetén az állvány mindkét oldalán szükség van egy-egy folyosóra. A FIFO (első be, utolsó ki) elv segítségével az egyik oldalról az áruk betárolása, a másik oldalról pedig kitárolása történik.

A FIFO alkalmas nagy forgási sebességű készletekhez, de kevésbé helytakarékos a bejárható állványokhoz képest.

Drive-through pallet racking

Görgős raklapos állvány

A görgős raklapos állványokban a raklapok simán, görgőkön haladnak. Amíg az elülső raklapot eltávolítják az állvány elülső oldalán, a hátsó raklap vissza van tartva. A raklapok mozgása mindig biztonságos és egyenletes az automatikus fékezésnek, valamint a rakományvezető és végütköző kombinációjának köszönhetően.

A görgős raklapos állványok két fő típusa a gravitációs, görgős átfutó, FIFO rendszer és a push-back LIFO rendszer.

Gravitációs, görgős átfutó, FIFO raklapos állványrendszer

Ebben az esetben az állvány betárolási területe a kitárolási területtel ellentétes oldalon van, a raklapok görgősoron haladnak, amelyek enyhén lejtős pályát alkotnak. A FIFO raklapos állványok ideálisak a szabályozott készletforgatást igénylő termékekhez.

Push-back LIFO raklapos állványrendszer

Ebben az esetben a be- és kirakodási terület megegyezik, a raklapok betárolása az előzőeket az állvány hátulja felé tolva történik.

Pallet flow racking

Felrakógépes raklapos állvány

A felrakógépes raklapos állvány egy teljesen automatizált tárolórendszer, amely ideális raklapok és nagy méretű áruk tárolására.

A nagyon keskeny folyosókon és több mint 30 méteres magasságban történő munkavégzésre tervezett felrakógépes raklapos állvány hatékony, optimalizált tárolási megoldás.

A vezérlőszoftverrel irányított felrakógép végigfut a raktár folyosóin, ahol beviszi, pozícionálja és kihozza az árukat.

A többszörös mélységű konfigurációknál a felrakógépes állványok fel vannak szerelve egy shuttle-lal, amely kiveszi és közvetlenül előre viszi a raklapot, így biztosítva a maximális hozzáférhetőséget.

Crane racking

Többszintes raklapos állvány

A többszintes raklapos állványok segítségével további emeletek alakíthatók ki a raktárban, különböző magasságú járószintekkel és folyosókkal, amelyek hozzájárulnak a rendelkezésre álló függőleges tér legjobb kihasználásához.

Minden emelet lépcsőn érhető el és folyosók kötik össze őket. Minden szinten polcrendszer kerül kialakításra a különböző típusú cikkek tárolására.

A többszintes állványrendszer különösen hasznos olyan vállalkozások számára, amelyek kisméretű termékeket, például gyógyszereket vagy alkatrészeket értékesítenek, amelyeket kézzel kell komissiózni.

Multi-tier pallet racking

Ebben a cikkben az állványok alapvető típusait mutattuk be, de ezeknek számos változata létezik. A megfelelő rendszerekkel jól felszerelt raktár szépsége abban rejlik, hogy az üzlet növekedésével bővíthető a kínálat és további állványmegoldások is hozzáadhatók.

Ha további segítségre vagy tanácsra van szüksége a megfelelő tárolási megoldás kiválasztásához és megvalósításához, ill. a raktár teljesítményének a fejlesztéséhez, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Related news
Latest news