Skip to main content

Raklapvásárlást tervez? Íme 5 tényező, amit érdemes megfontolnia

A raklapok mindig is fontos részét képezték az összes raktár, ill. elosztóközpont működésének, de ha azt gondoljuk, hogy az egyik raklap olyan, mint a másik, akkor alábecsüljük a különféle innovációnak köszönhető sokoldalúságukat. Eltérnek egymástól méretükben, teherbíró képességükben és felépítésükben, és egyre inkább eltérőek az anyagok, amelyekből készülnek. 

PalletsTehát ha új raklapok beszerzését tervezi, annak érdekében, hogy megalapozott döntést hozhasson, szánjon rá némi időt és gondolja át, hogy mik is az Ön elvárásai a raklapokkal szemben. 

1. Mit szállít raklapon és végül hová kerülnek?

Ez egy fontos szempont nem csak a raktárral kapcsolatban, hanem a teljes ellátási lánc vonatkozásában. Ha a raklapon például élelmiszereket vagy gyógyszereket szállít, akkor sokkal fontosabb higiéniai feltételeket kell figyelembe venni. 

Gondolja át, hogy milyen környezetben kell tárolni a raklapokat. Kültéren vagy bent, esetleg hűtött körülmények között? Az is fontos kérdés, hogy hogyan fogják a raklapokat tárolni. Raklapos állványon lesznek? A padlón lesznek? Szállítószalagon vagy targoncával mozgatják őket? 

Segíteni fogja a raklapvásárlási döntését, ha megvizsgálja és megérti azt, hogy mi történik a raklapokkal a különféle folyamatok egyes szakaszaiban.

Pallets2. Számít a méret

Új raklapok rendelése előtt tájékozódni kell a méretezési rendszerrel kapcsolatban, hogy tévedésből nehogy rossz méretet vásároljon. 

Olyan, hogy univerzális, szabványos raklapméret nem létezik. Rendelés előtt feltétlenül nézzen utána a specifikációknak. Az Egyesült Királyságban például 1200 mm x 1000 mm-es méretűek a raklapok és teherbírástól függően különböző minőségű anyagból készülnek. 

Ezzel szemben az európai szabvány valamivel kisebb, 1200 mm x 800 mm. Ha rajtuk van az EUR-bélyegzés, akkor egységes minőséggel és teherbírással rendelkeznek. Ha nincs rajtuk a bélyegzés, akkor is ugyanekkora méretűek lesznek, de teherbírásuk eltérő lehet. Létezik egy globális raklapszabvány is, amely ISO tanúsítvánnyal rendelkezik, ám ez összesen hat különböző méretet határoz meg. 

Pallets3. Miből készülnek a raklapok?

Ha a raklap fából készült, akkor fontos tudni, hogy milyen típusúból, mivel ez befolyásolja annak tulajdonságait és a várható élettartamát is. A nyárfa például kemény és jó választás, ha olyan raklapokra van szüksége, amelyek kevésbé hajlamosak a foltosodásra és a fakulásra. Ugyanakkor a nyárfa gyengébb és kevésbé tartós, mint más keményfák. 

4. Tisztán tartás

A higiénia és a tisztaság soha nem volt fontosabb, mint ahogyan azt a koronavírus járvány óta megtanultuk. A raklapok tisztán tarthatósága és alapanyagának származásának ismerete most sokkal fontosabb lehet. A mesterséges fából készült raklapok segíthetnek megfelelni ezen kritériumoknak. A gyakran újrahasznosított raklapokból készült farostokat alaposan kiszárítják, hogy elpusztítsák a kártevőket, penészgombát és baktériumokat. Gyanta kötőanyagot adnak hozzá és forró présbe helyezik, így higiénikusan tiszta lesz az elkészült raklap.  

Pallets5. Fenntarthatóság

Az éghajlatváltozás, valamint a többszöri felhasználás, az újrahasznosítás és a fenntarthatóság irányába történő elmozdulás a raklapok gyártását is befolyásolta. 

A műanyag raklapok a fával szemben olyan megoldást jelentenek, amely megfelel a fenntarthatóság követelményeinek. Újrahasznosíthatók és sokkal hosszabb élettartammal rendelkeznek, mint egy fából készült raklap – akár 20-szor többször használhatók, mint a hagyományos raklapok. Drágább kezdeti befektetést jelentenek, de hosszabb távon költséghatékonyabbak lehetnek. 

Ma már elérhetők olyan karbonsemleges félraklapok is, amelyek előállítását szén-dioxid-kreditekkel ellensúlyoznak. 

Nyilvánvaló, hogy a raklapok világa bonyolult és sokrétű, de fontos, hogy átlássa, mielőtt bármilyen új raklapba ruházna be. 

Kérjük, amennyiben további információra van szüksége a raklapos állványokkal kapcsolatban, vegye fel velünk a kapcsolatot. 

Related news
Latest news