Skip to main content

Útmutató a hűtött raktározáshoz

Mindig is szükség volt hűtőházakra élelmiszerek és gyógyszerek tárolása során, de ez a – legnépszerűbb médiában ritkán kommentált – téma a Covid-19 oltóanyag megalkotásakor a címlapokra került. 

Cold Storage WarehouseSok országban elsőként a Pfizer-BioNTech vakcinát hagyták jóvá, de aggodalomra adott okot az, hogy hogyan lehet szállítani, ill. kezelni, mert -70 °C-os hőmérsékleten kell tárolni. 

Az elsődleges kérdés az volt, hogy a gyógyszertárak, rendelők és oltóközpontok hogyan birkóznak meg a nagy mennyiségű vakcina megfelelő hőmérsékleten tartásával. Erre korábban még sosem volt példa. 

Szerencsére a hűtött és fagyasztott élelmiszerek és gyógyszerek estén ennél valamivel magasabb hűtőházi hőmérséklet is megfelelő szokott lenni. Azonban ez is mindennapos kihívást jelent a raktárak működésében és az ellátási lánc folyamataiban. 

Miért van szükség hűtőházra? 

Cold Storage WarehouseA hűtött tárolás nem egy új keletű jelenség. Már jóval a hűtők és fagyasztók feltalálása előtt is hűtve tároltuk az élelmiszereket, felismerve, hogy a termékek hidegen tartásával a minőség (és biztonságosság) tovább fennmarad. 

De manapság természetesen már nem viktoriánus jégházakat és kamrákat használunk az áruk hűtésére. Az ipari méretű hűtött tárolás kifinomult és csúcstechnológiás eljárás, gyakran magas szintű automatizálással. Annak is kell lennie, hiszen 2018-ban a fagyasztott élelmiszerek globális piacának értéke 260,8 milliárd amerikai dollár volt. Ez az előrejelzések szerint 2026-ra 40%-kal fog nőni, 366,3 milliárd dollárra. 

És ezek csupán a fagyasztott ételek. Ha ehhez hozzáadjuk a hűtött élelmiszereket, gyógyászati termékeket és egyéb olyan árukat, amelyek hideg vagy temperált tárolást igényelnek, képet kapunk a hűtött/fagyasztott áruk ellátási láncának méreteiről, melynek a tárolás az egyik legfontosabb részét képezi.  

Hűtőházi raktározás 

Egy hűtőháznak két fő eleme van: maga a raktár és a benne lévő berendezések, például az állványok. Emellett létezik egy kombinált opció, amely esetben maguk az állványok adják az épület tartószerkezetét is. Mindezeknek ki kell vennie a maga részét a raktár állandó hőmérsékleten tartásából. 

Cold Storage WarehouseA hűtött raktárakat általában két kategóriába szokták sorolni, a hőmérséklettől függően: 

  • Hűtött raktár 0 és 10 °C között

  • Mélyhűtött raktár -30 °C-on

Mindkettő más célt szolgál. Egy hűtött raktárban a termék (általában élelmiszer) optimális hőmérsékleten tartása, a megromlás megakadályozása és élettartamának meghosszabbítása a feladat. 

Ezzel szemben a mélyhűtött vagy fagyasztó raktárnak állandó hőmérsékleten kell tartania a termékeket annak érdekében, hogy ne álljon fenn a sérülés vagy az állag megváltozásának a veszélye. 

Hogy ezek közül melyiket választják, az a tárolandó termékek típusától függ. 

Komoly kihívást jelent a hűtőraktárak számára, hogy a kormányok elkötelezték magukat amellett, hogy 2050-re minden ágazatban nulla legyen a szén-dioxid kibocsátás. 

Hűtött tárolási kihívások és megoldások 

Az áruk hűtött körülmények között történő tárolása egyedi megoldandó feladatokat jelent:

  • A hűtött tárolás drágább, mint a normál hőmérsékletű, figyelembe véve a hideg fenntartásához szükséges energiaköltségeket.

  • Hogyan tudnak dolgozni az alkalmazottak nulla fok alatt?

  • Hogyan lehet fenttartani az állandó hőmérsékletet nem csupán a tárolás, de az áru átvétele és kiadása során is?

Cold Storage WarehouseE kihívások közül sok leküzdhető a berendezések – pl. állványok és szállítószalagok – gondos kiválasztásával, amelyek optimalizálják a helykihasználást és biztosítják a kiegyensúlyozott működést. Az automatizálás és félautomatizálás révén pedig csökkenthető a rezsi- és a munkaerőköltség. 

A legnépszerűbb hűtőházi tárolási megoldások közé tartozik a gördíthető raklapos állvány, amely maximalizálja a rendelkezésre álló hely kihasználtságát azáltal, hogy csak egy kezelőfolyosóval rendelkezik. Ezzel 40% alapterület takarítható meg a hagyományos raklapos állványokkal szemben és akár 80%-kal növelhető a teljes tárolási kapacitás. Egy másik opció a bejárható raklapos állvány, amely lehetővé teszi nagy mennyiségű áru tárolását, akár 90%-kal nagyobb hatékonyság mellett. Hűtött és mélyhűtött raktárak számára is ideálisak. 

Mivel napjainkban nagy hangsúly került a fenntarthatóságra, komoly beruházások történnek a hűtőházakban használható, automatikus árukezelő berendezések (AGV) fejlesztésébe annak érdekében, hogy a hűtött raktárak a lehető leghatékonyabban működjenek. Egy Pallet Shuttle raklapos állványrendszer alkalmazásával csökkenthető a munkaerő- és targoncaigény. Ez a megoldás ideális kisebb termékpaletta tárolására olyan helyeken, ahol hatékony, de kompakt tárolórendszerre van szükség. 

A nagy forgalmat bonyolító hűtött raktárak esetén a görgős átfutó raklapos állványok gyors hozzáférést tesznek lehetővé akár 60%-kal kisebb helyen. 

Cold Storage WarehouseA sikeres hűtőházak egyéb tényezői 

Számos egyéb szempontot kell figyelembe venni a raktáron és a berendezéseken felül. 

Többek között megfelelő hőmérsékletűre kell hűteni a be- és kijáratokat is, ahol az árukat fogadják és kiadják. Általánosan elterjedt a biztonsági légzsiliprendszer, amelyben két kapu sosem nyílik ki egyszerre, ezáltal megelőzhető a páralecsapódás, a jégképződés és a hideg kiszökése. 

A jó légáramlás biztosítása is elengedhetetlen az állandó hőmérséklet fenntartásához, valamint ez is segít elkerülni a jegesedést és a páralecsapódást. 

Mindezen tényezőkkel kapcsolatban tudunk tanácsot adni, valamint tudunk ajánlani optimális, akár teljesen automata vagy félautomata tárolási megoldásokat az Ön hűtőháza számára. Ennek érdekében kérjük, hogy vegye fel velünk a kapcsolatot. Minőségi megoldásokat kínálunk, és büszkék vagyunk arra, hogy tagjai vagyunk az Egyesült Királyság Hűtési Lánc Szövetségének, valamint más országok hasonló testületeinek. 

Related news
Latest news