Skip to main content

A Dexion tehermentesítette a Hansaprintet 

Hansaprint, Finnország

Áttekintés

Ügyfél: Hansaprint
Helyszín: Turenki / Finnország
Igénybe vett termékek és szolgáltatások: átfutó raklapos állvány, push back raklapos állvány, hagyományos soros raklapállvány

Ügyféligényhansaprint fi

A Hansaprint Finnország legnagyobb magazinnyomdája, évente több, mint 75000 tonna papírt használ fel. A papír hatalmas tekercsekben érkezik, amiket méretüknél és súlyuknál fogva felhasználásukig a földön tárolnak. A következő lépésben raklapokra helyezve, nyomtatott ívek formájában a gyártósor mellett található, LIFO elrendezésű, átmeneti tárolóhelyre kerülnek. A késztermékeket FIFO elvű raklapos átfutó állványokba helyezik, mielőtt kiszállítanák őket a cég helyi és nemzetközi ügyfelei számára.

Mindazonáltal a nyomtatás csak a folyamat egy része. A Hansaprint csapata ezen felül grafikai tervezést, előkészítő és logisztikai szolgáltatásokat is vállal. Az általuk kínált különféle kötészeti és digitális nyomtatási eljárások, valamint széleskörű utófeldolgozási szolgáltatások miatt a tevékenységük nagyban függ az alkalmazott technológiák minőségétől és kapacitásától.

A Hansaprint a modern gyártókapacitásokba történő beruházások terén vezető vállalat az északi országokban. Ezek a fejlesztések a belső anyagáramlásra is kiterjednek, amit robotok és önvezérlő járművek (AGV) segítségével automatizáltak. A vállalat híres termékei és szolgáltatásai magas színvonaláról, ezért olyan megoldást keresett, ami jól beleillik a logisztikai folyamataiba.

hansaprint fi

A Dexion megoldása

A Dexion azzal kezdte a munkát, hogy felmérte az alábbi három lépés igényeit: 

  1. a papírtekercsek nyomtatásra alkalmas ívekké történő alakítása
  2. a nyomtatott ívek késztermékké történő alakítása
  3. a késztermékek kiszállításig történő tárolása.

Ez a vizsgálat nélkülözhetetlennek bizonyult a termelési folyamat számára legoptimálisabb és legjobb helykihasználást biztosító megoldás kidolgozása érdekében. A Hansaprint elfogadta a dinamikus raklaptárolást tartalmazó (LIFO és FIFO) javaslatot.

  • A raktár a gyártási folyamat igényeinek megfelelően a lehető legoptimálisabb helykihasználás mellett decentralizált.
  • A logisztikai kapacitás hatékonyságának fokozása érdekében a papírívek és a késztermékek állványai a gyártósor közelébe kerültek.
  • Az átmeneti, LIFO tárolóhelyek szintén közvetlenül a gyártás mellett vannak. A nyomtatáshoz szükséges árukat tartalmazó raklapokat automata targoncák segítségével kezelik.
  • A késztermékeket FIFO állványokban tárolják. Az automata targonca berakja a késztermékeket a FIFO állványok egyik oldalán, míg a kitárolás az állványok másik oldalán, közvetlenül a kiszállítási területen történik.

hansaprint fi

A végeredmény

Mivel minden teljesen automatizált, minden állvány között folyamatos az árumozgás, rendkívül fontos volt, hogy a berendezések és az állványok hibátlanul funkcionáljanak. A dinamikus raklapos állványok és az automata targoncák a logisztikai folyamataink szerves részét képezik.

A Hansaprint-ről

A Hansaprint Oy a TS Group tagja. A központi iroda és a fő gyártási létesítmények a finnországi Turkuban találhatóak. Emellett van telephelyük a szintén finnországi Vantaa-ban és a svédországi Malmöben. A Hansaprinthez tartozik az ofszet nyomtatással foglalkozó Newprint, formanyomtatással foglalkozó Polytypos és az új médiairoda, a Nitro. 2016-ban az ő digitális nyomdájukat választotta a Financial Times és az International New York Times, a világ két legtekintélyesebb folyóirata.