Skip to main content

Iittala disztribúciós központ – belülről kifelé, a Dexionnal tervezve

Iittala Group, Finnország

Áttekintés

Ügyfél: Iittala Group
Helyszín: Finnország
Igénybe vett termékek és szolgáltatások: Raklapos állvány, terület- és állványtervezés

Ügyféligény

A Iittala-nál kezdetben gyönyörű tárgyakat készítettek üvegből. Mára kibővítették tevékenységüket kerámiákkal, evőeszközökkel és lakástextillel, amik szebbé teszik hétköznapjainkat. A vállalat története során végig tartotta magát két tervezőzsenije – Kaj Franck és Alvar Aalto – progresszív filozófiájához.

Iittala Finland

A Iittala termékeit Európa szerte, az arab országokban, Japánban és az Amerikai Egyesült Államokban is forgalmazza, ezért szüksége volt egy disztribúciós központra, ami biztosítja a globális ellátást.  A megrendelések különféle közvetlen és internetes értékesítési csatornákon keresztül érkeznek. E megrendelések mérete és esetleges célországa miatt a Littala elosztó központjának tervezőcsapata lelkesen kereste az igen eltérő vevői igényeknek megfelelő, költséghatékony raktározási megoldást.

A vállalat termékeinél nagyon fontos szempont a dizájn és a funkcionalitás. Ez a szemlélet a raktár tervezési folyamatára is vonatkozik. Semmit nem lehetett megépíteni, amíg a belső elrendezést ki nem dolgozták, a legjobb helykihasználás érdekében. Littala a legtermészetesebb módon a terület specialistáját, a Dexiont választotta a rendszer leszállítására és telepítésére.

A Dexion megoldása

A Dexion csapata számára valóra vált álom volt, hogy egy ilyen előremutatóan gondolkodó vállalattal dolgozhasson együtt. Kidolgozhattak egy olyan raklapos állványrendszer és elrendezést, amit nem befolyásoltak betonpillérek vagy egyéb tárgyak az épületben. Meghatározhatták a leghatékonyabb folyosószélességet és javaslatot tehettek a Littala tárolási igényeinek megfelelő, ideális magasságra. A Dexion terveinek elfogadása után a Littala engedélyt adott az épület megépítéséhez.

Iittala Finland

Amint az infrastruktúra megépült, a Dexion csapata azonnal színre lépett. A 7,6 m magas, 22800 db raklap tárolására alkalmas, oszlop- és keretvédőkkel ellátott állványrendszer 4 szekcióra van osztva. Mivel minden gerenda azonos kapacitású, igazán impozánsak a 

teherbírási értékek:

  • Teherbírás szintenként: 3000kg
  • Teherbírás mezőnként: 15000kg
  • Teherbírás FIN raklaponként: 1000kg
  • Teherbírás EUR raklaponként: 750kg

 

A végeredmény

"A Iittala dizájn és funkcionalitás iránti elkötelezettsége volt a projekt sikerének kulcsa. Ez inspirálta őket, hogy a Dexion még az épület megépülése előtt megbízták a berendezés megtervezésével. A belülről kifelé történő tervezés azt eredményezte, hogy ez az új disztribúciós központ sokkal hatékonyabb és biztonságosabb, mint bármilyen korábban használt terület."

A Iittala-ról

A Iittala története 1881-ig nyúlik vissza, amikor az azonos nevű, dél-finnországi faluban megalapították az üveggyárat.

A korai években a Iittala fújt, préselt, csiszolt, festett és mart, kontinentális modelleket gyártott üvegből.

A 20. század elején az étkészleteket különféle díszítéssel látták el. A Iittala az első cégek egyike volt, akik elindították az átmenetet a díszes étkészletektől a funkcionális, de esztétikailag mégis kellemes és a progresszív Skandináv dizájnelemekkel ötvözött tárgyak felé.

www.iittala.com