Skip to main content

Korszerű, beltéri növénytermesztés Pallet Shuttle rendszerrel

Ljusgårda, Svédország

Ügyfél: Ljusgårda AB
Helyszín: Tibro, Svédország
Termék: Pallet Shuttle

A svédországi Tibro városában található Ljusgårda a betakarítást követő 24 órán belül elérhető salátát szállít ügyfelei számára. A termesztés egy fontos részét a Dexion Pallet Shuttle raklapos rendszerében végzik.

A termesztési folyamat – a magtól a kész salátáig

Ljusgårda Shuttle Farming

A Ljusgårda üzemében a termesztési folyamat minden lépéséhez kizárólag megújuló energiaforrásokat használnak, kontrollált levegővel, fénnyel és vízzel. Ez a fejlődése során minden növény számára megfelelő hőmérsékletet és páratartalmat biztosít.

A termesztési folyamat első lépésében a magokat egy palántanevelő tálcába (84 palánta / tálca) helyezik kókuszrosttal és tőzeggel. Ezután 8 tábla kerül egy termesztő raklapra. A magokat ezután egy magas páratartalmú, fűtött terembe viszik, hogy a magok számára a lehető legjobb kiindulási körülményeket biztosítsák a növekedéshez. A fűtött teremben töltött nap után a termesztő raklapokat a Dexion Pallet Shuttle rendszerbe viszik át.

A Pallet Shuttle rendszer konfigurációja

A Dexion Ljusgårdának szállított Pallet Shuttle rendszere 4 db önálló, mély szakaszból áll. Minden szakasz 37 m mély és 4 termesztési szintből áll, minden Shuttle csatornában 43 termesztő raklap tárolható egymás mögött. A rendszerben 2 db Pallet Shuttle kocsi üzemel, amelyeket a csatornák között mozgatnak, amikor a növényeket be- és kirakják.

Ljusgårda Shuttle Farming

Az egyes állványok között olyan szervizfolyosók találhatók, amelyek lehetővé teszik a személyzet számára, hogy az előművelési időszak alatt fizikailag hozzáférjenek az egyes növényekhez. Az öntözést, a vízelvezetést és a világítást automatikusan vezérlik, és integrálták a Pallet Shuttle rendszerbe. A növényeket naponta 18 órán keresztül látják el fénnyel és vízzel, a fennmaradó idő alatt pedig pihennek.

A növényeket körülbelül 2 hétig nevelik a Pallet Shuttle rendszerben, és amikor elérik a kb. 8 cm-t, a Pallet Shuttle kocsi kiszállítja a termesztési raklapokat, majd a saláták növekedése perforált, függőleges termesztőcsövekben folytatódik tovább. Újabb 2-3 hét elteltével érkezik el a betakarítás ideje.

Amikor a salátát betakarítják, levágják a termesztési csőről, majd közvetlenül a mosodába küldik, ahol aztán salátás zsákba kerül, hogy azonnal egy boltba szállíthassák.

Ljusgårda Shuttle Farming

A Pallet Shuttle rendszer egy nagy sűrűségű, félautomata tárolási megoldás, amelyet általában raklapos áruk kezelésére használnak, de a Ljusgårda esetében nem hagyományos, hanem speciálisan kialakított, termesztő raklapokat helyeznek közvetlenül az állványba.

A termesztő raklapok mozgatását az állványokon belül kizárólag a Pallet Shuttle kocsik végzik. A raklapok kezeléséhez a csak a be- és a kirakodás során van szükség a targoncára.

A megbízható Pallet Shuttle rendszer az integrált világítási, öntözési és a vízelvezető rendszerrel rendkívül jól illeszkedik a Ljusgårda előművelési folyamatába.

A Ljusgårdáról

Ljusgårda Shuttle Farming

A Ljusgårda egy díjnyertes, innovatív cég, amely garázsprojektként indult Svédországban, 2017-ben. Mára mintegy 50 alkalmazottal rendelkező vállalattá nőtte ki magát, és a legkorszerűbb beltéri termesztést folytat egy 7000 négyzetméteres ipari épületben. A helyiséget az elmúlt évben felújították és klímatanúsítvánnyal rendelkező, beltéri termesztőhellyé fejlesztették a múlt évben.

Az a Ljusgårda elképzelése, hogy Svédországot önellátóbbá és függetlenebbé tegye az éghajlatra nézve káros hatással járó importtól, és mi a Dexionnál nagyon büszkék vagyunk arra, hogy a termesztési folyamatukhoz a mi Pallet Shuttle rendszerünket választották.

A Pallet Shuttle rendszerről itt talál további információt.