Skip to main content

Jól cseng a Constructor ergonomikus, LEAN megoldása a Meneta számára

Áttekintés

Ügyfél: Meneta
Helyszín: Odense / Dánia
Igénybe vett termékek és szolgáltatások: Kihúzható fiók, raklapos állvány

Ügyféligény

Meneta, Denmark

A Meneta az autóipar egyik beszállítója. 1953-ban alapították Dániában és a világ azon kevés vállalatai közé tartozik, akik fékrendszerek alkatrészeire specializálódott. Vibráció- és zajmentes féktárcsákat és fékbetéteket gyártanak és a közelmúltban további autóipari alkatrészekkel és kiegészítőkkel egészítették ki portfoliójukat.

A Meneta felülvizsgálta nehéz szerszámai tárolását és kezelését. Azt tapasztalták, hogy a meglévő állványok problémát okoztak az alkalmazottaknak, mert túl azokon túl magasan tárolták az alkatrészeket. Ez nem volt elfogadható egy olyan vállalat számára, amelyik nagy hangsúlyt fektet a LEAN gyártás mellett a munkahelyi egészségre és biztonságra.

A Constructort kérték fel arra, hogy segítsék őket e két terület fejlesztésében.

A Constructor megoldása

A Constructor csapata eltöltött némi időt a dolgozókkal, hogy megismerhesse a munkafolyamatokat. Ők is látták, hogy a gyártás során hetente 80-szor kerül sor szerszámcserére. A szerszámok nehezek és nem alkalmasak daruval történő mozgatásra, ezért fizikai erővel kell őket az állványról egy kézikocsira áttolni.

A Constructor ezt követően javaslatot tett egy már jól bevált – speciális, kihúzható fiókos – megoldásra, amit egyedileg terveztek át, hogy ne legyen perem a széleken. A fiókot úgy helyezték el, hogy azokat kihúzva egy szintbe kerüljenek a kézikocsik felületével. Így a tárolt szerszámokat könnyen lehetett a kocsira, ill. a fiókra húzni.  A fiókot ezt követően visszatolják az állványba, amíg a szerszámot a gyártósorhoz viszik. A 10500 mm x 1200 mm méretű állványba 40 db kihúzható fiókot telepítettek. Az új tárolási módnak köszönhetően ergonomikusabb lett a szerszámok kezelési folyamata, továbbá sikerült helyet felszabadítani egy új gyártósor számára.

Meneta, Denmark

A végeredmény

"Fokozhattuk a hatékonyságot és a dolgozóink is nagyon elégedettek az új megoldással. Jelentősen leegyszerűsödött  a szerszámok kezelése és könnyebb azokat elhelyezni. Ezzel optimalizálni tudtuk a gyártósor átalakításának időigényét, ami a termelékenység és a hatékonyság növelését eredményezte." - Søren Jørgensen, projektmérnök, Meneta

A Meneta-ról

A Meneta, Odense-ben található, világszerte kb. 2000 alkalmazottat foglalkoztat. Saját tulajdonú gyártó és tesztelő létesítményekkel rendelkezik Dániában, USA-ban, Németországban, Kínában, valamint Indiában, és több mint 75 országban vannak ügyfeleik.

www.meneta.com