Skip to main content

A TORNADO lehetővé tette a kiszállítás fejlesztését a Ponsse számára

Áttekintés

Ügyfél: Ponsse
Helyszín: Iisalmi / Finnország
Igénybe vett termékek és szolgáltatások: TORNADO Hagyományos, soros raklapos állvány, biztonsági kiegészítők

Ügyféligény

A Ponsse Oy Finnország egyik vezető erdészeti gépgyártó vállalata. A Vieremäban található gyárában a PONSSE erdészeti gépek pótalkatrészeit gyártják.

ponsse fi

Úgy döntöttek, hogy építenek egy új logisztikai központot, ami kiválthatja a jelenlegi, szűkössé vált iisalmi raktárukat. A Ponsse kis méretű raktárkészletet tartott, a központ elsődleges célja a világszerte működő 150 nemzetközi szervízcsapat gyors és hatékony alkatrészutánpótlásának, valamint elsőosztályú karbantartási szolgáltatások ellátása lesz.

Jelenleg három műszakban dolgoznak vasárnap éjszakától péntek estig, szóval olyan megoldásra volt szükség, ami meg tud felelni a magas igénybevételnek.

A Constructor Finnország megoldása

A régi raktárból az új központba történő költözés megháromszorozta a kapacitást, ugyanakkor folyamatosan nőtt az igény a pótalkatrészek gyors kiszállítására, ezért minden rendelkezésre álló négyzetcentimétert ki kellett használni. A Constructor Finnország demonstrálta, hogy a TORNADO tárológép lenne a legmegfelelőbb a feladatra, ezt követően nyolc berendezést telepítettek.

ponsse fi

A TORNADO tároló gépek automatizáltak a hatékonyság és a helytakarékosság érdekében. Több kezelőablak kialakításával használhatók liftként a különböző raktári emeletek között, emellett további előnyöket nyújtanak:

  • azonos tárolókapacitás 70%-kal kisebb alapterületen
  • gyors, hatékony és pontos rendelés-feldolgozás
  • rövidebb keresési idők és kevesebb kigyűjtési hiba
  • rövidebb betanulási idő
  • minimalizált rendelés-átfutási idő

Bár a Ponsse nagy erdészeti gépeket gyárt, azok karbantartásához rengeteg apró alkatrészre van szükség. A nagy méretű pótalkatrészek raklapos állványba, míg a kisebbek a TORNADOkba kerültek.

A TORNADO tárológépek és a raklapos állványrendszer a nagyobb kapacitás mellett további előnyöket is biztosított, úgymint a hatékonyság növelése, a munkaterhelés csökkentése és az alaktrészek biztonságosabb tárolása.

A Ponsse korábban már rendelkezett KASTEN tárológépekkel, így már pozitív tapasztalatai voltak a Constructor Finnországgal kapcsolatosan. A vállalat szerette volna a már bevált megoldásokat tovább vinni. A gépek gyorsan karbantarthatók, így nagyon rövid időn belül teljes üzemben folytatható a munka, a kiszállítások csúszásának minimalizálásával.

ponsse fi

A végeredmény

"Jók voltak a tapasztalataink. A logisztikai központ a várakozásoknak megfelelően működik."  - logisztikai vezető, Jussi Kärkkäinen

Az új, 4500 m2-es logisztikai központban 42000 m3 tárolóhely áll rendelkezésre és kb. 70000 terméket tudnak elhelyezni 7000 rakathelyen. Mára évente nagyságrendileg 100000 különféle cikket szállítanak ki a világ minden részére, Svédországba és Közép-Európába akár másnapra.

Az áru- és információáramlás a folyamat minden szintjén lekövethető és a raktárkezelő rendszer (WMS) lehetővé tette az automatizálás bizonyos fokát is.

A Ponsse-ről

A Ponsse-t 1970-ben alapították a nagy igénybevételnek ellenálló, erős gépek iránti megnövekedett kereslet kielégítésére. Mára a világ egyik vezető erdészeti gépgyártó vállalata. Ők gyártják az erdészeti gépekben felhasznált pótalkatrészek igen figyelemre méltó 70%-át.

www.ponsse.com