Skip to main content

Automatizálás vagy félautomatizálás: a high-tech raktári megoldás

Az automatizálás és a félautomatizálás határozottan elfoglalta a helyét, az egyre több vállalkozás által választott raktári megoldások között, mivel az ipari raktározási szektor átveszi a csúcstechnológiás megoldásokat.

Automated WarehousesMíg egykor az ipari raktározás emberközpontú volt, egyre több vállalat választja az automatizálást vagy félautomatizálást, hogy kihasználja az ezek által a költségek csökkentésében, a kapacitásnövekedésben és a gyorsabb működésben rejlő hatékonyságot.

Az e-kereskedelem térnyerése, amelyet részben a világjárvány is táplált, csak felgyorsította az automatizálás felé való elmozdulást, ahol az innovatív, új fejlesztések folyamatosan javítják a raktár működési sebességét és hatékonyságát.

Az automatizált raktári megoldások előnyei

Az automatizálás lehetővé teszi az áruk gépesített be- és kitárolását, a hagyományos, kezelő által vezetett targoncákat teljesen autonóm rakodóberendezésekre cserélve, és ideális a nagy árumozgással járó tevékenységekhez.

Az automatizálás lehetővé teszi:

 • A rendelkezésre álló hely optimális kihasználását, mivel az automatizált felrakógépek 30 m magasra képesek emelni az árukat mindössze másfél méter széles folyosókban.
 • Agilitást, a felrakógépek minimális mozgással helyezik el és szállítják ki az árukat.
 • Folyamatos működést egész évben, a hét minden napján, 24 órában.
 • Valós idejű készletnyilvántartást, mivel az automatizált berendezés össze van kötve a raktárkezelő rendszerrel (WMS).
 • Hibák minimalizálását, mivel az automatizált berendezések pontosabbak, mint a kézi működtetésű berendezések.

Automated WarehousesA manapság üzembehelyezett automata berendezések skálája széles. Mint már említettük, a felrakógépek teljesen automatizáltak, és lehetővé teszik az áruk nagyobb magasságban, keskenyebb folyosókon történő tárolását, így növelve a teljes kapacitást.

A termékeket általában raklapokon tárolják, mint egy hagyományos raktárban, de egy automatizált raktárban az állványok lehetnek felrakógéppel vagy pallet shuttle-lel kiszolgálható, szimpla mélységűek vagy teleszkópos villával ellátott felrakógépekkel kezelhető, dupla mélységűek.

Az előbbiekhez hasonlóan van mód dobozok szimpla vagy dupla mélységű állványokban történő, automatizált tárolására is, ami ideális olyan vállalatok számára, amelyeknek nagy tárolókapacitásra és a dobozok gyors mozgatására van szüksége.

A Pallet Shuttle egy olyan tárolórendszer, amelyben egy automatizált „kocsi” mozgatja a raklapokat a tároló csatornákon belül.

A görgős raklapos állványok a gravitációt használják „automatizálásra”. Az enyhén lejtős görgőspályákon tárolt raklapokat a gravitáció a betárolási pozícióból (amely kissé magasabban van) a (valamivel alacsonyabb) kitárolási pozíció felé mozgatja. A felrakógépek pedig automatizálva helyezik be és veszik ki a raklapokat.

Semi-automated WarehousesA félautomata raktári megoldások előnyei

A csúcstechnológiás, automatizált megoldásokat kombinálják emberi munkaerővel a hatékony működés érdekében.

A technológia erejének kézi műveletekkel való ötvözése ideális megoldás azoknak a vállalkozásoknak, amelyek nem tudják, vagy nem akarják a teljes automatizálást választani.

A félautomatizálás lehetővé teszi:

 • Jobb termelékenységet, mivel az automatizálás javítja az emberi kezelők munkafolyamatát.
 • Kevesebb hibázást, a technológiának köszönhetően kiküszöbölhetők az emberi tényező okozta hibák.
 • Az idő jobb kihasználását, mivel a személyzet idejét fontosabb feladatokra fordíthatják, amíg az automatika dolgozik.
 • A teljes automatizáláshoz képest alacsonyabb karbantartási költségeket, mivel az automatizált gépek karbantartást, ill. javítást vagy új alkatrészeket igényelnek elhasználódás vagy meghibásodás miatt.
 • A munkatársak elégedettségét, mivel a kimerítő és ismétlődő feladatokkal járó terhelést átveszik az automatizált gépek.
 • Fejlett, valós idejű készletnyilvántartást mivel az automatizált berendezés össze van kötve a WMS-sel.

Automatizálás a vámraktárban

Bonded WarehousesAz automatizált és félautomata megoldások tökéletesek a vámraktárak számára.

Ha az áruk megérkeznek egy másik országba és át kell menniük a vámon, akkor azokat vámraktárban tárolhatják.

Nagy előny, hogy a közterheket addig nem kell megfizetni, amíg az áru el nem hagyja a vámraktárt. Ez azt jelenti, hogy a vámraktárak kiváló tárolási lehetőséget biztosítanak a kikötőkben, repülőtereken vagy határokon, különösen a nem romlandó, kis volumenű, ill. nagy értékű cikkek számára.

Az árukat meghatározott ideig lehet tárolni, csak értékesítés után lehet kiköltöztetni, így elengedhetetlen a megfelelő raktári tárolási megoldás.

A vámraktárakban gyakran vegyesen tárolnak különféle árukat, amelyek számos különböző, nemzetközi kereskedelmi vállalat tulajdonát képezhetik, ezért maximalizálni kell a helykihasználást, miközben lehetővé kell tenni az optimális tárolást és az egyszerű visszakeresést.

Ez azt jelenti, hogy az automata vagy félautomata megoldások rendkívül jól működnek a vámraktárban: raklapos tárolás és a Pallet Shuttle rendszer kombinációja egy csúcstechnológiájú WMS-sel (raktárkezelő rendszer) a készlet nyomon követéséhez.

Ha vám- vagy ipari raktározási tevékenységet végez, és szeretné megismerni az automatizálási vagy félautomatizálási lehetőségeket, valamint ezek összes előnyét, kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot!

Related news
 • 12096
  2024. 06. 03.

  Mit rejt a jövő az ellátási lánc számára?

  Minden feldolgozott vagy gyártott termék – az étel, amit elfogyasztunk, a ruhák, amiket viselünk, az autó, amit megveszünk és a ház, amelyben élünk – több lépcsős folyamaton halad végig, mielőtt megérkezik a végső értékesítési pontjához.
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
 • 14174
  2024. 05. 07.

  A vállalatcsoport 2023-as Fenntarthatósági jelentése

  Bemutatjuk a 2023-as évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentésünket, amely dokumentálja a vállalatcsoportunk jelentős előrelépéseit és eredményeit a fenntartható fejlődés terén. A jelentés kiemeli a tartós elkötelezettségünket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a sikeres vállalatirányítás mellett.
Latest news