Skip to main content

Európa-szerte nő a raktárak iránti kereslet

A Savills nemzetközi ingatlanügynökség szakértői szerint Európa-szerte rohamosan növekszik a raktárak iránti kereslet, amit az e-kereskedelem térnyerése is előmozdít. 

warehousing set to growA kereslet növekedése pedig korántsem kicsi. A Savills felmérése szerint 2021 és 2025 között további 8,6 millió m2 raktárterületre lesz igény Európában. 

Ennek egyik oka egyértelműen az e-kereskedelem robbanása. A járvány miatt az üzletek és vállalkozások bezárásra kényszerültek a lezárások idején, az emberek pedig az online vásárlás és a házhozszállítás felé fordultak. A világjárvány valójában felgyorsította az online vásárlás növekedését. 

Mike Barnes, a Europe Savills kutató munkatársa a következőket nyilatkozta: A most zajló világjárvánnyal összefüggésben 2020-baj látványos növekedést tapasztaltunk az online vásárlás terén.

warehousing set to growDe nem a teljes keresletnövekedés tulajdonítható az online vásárlásokhoz. Jelentős része ugyanis a fordított logisztikához kapcsolódik, amikor is a csomagokat visszaküldik. 

A 8,6-ból mindegy 1,7 millió m2-t, vagyis 20%-ot a visszaküldések kezelésére fordítanak. Mike Barnes hozzátette: „Bár a kiskereskedelem többcsatornás stratégiáinak optimalizálását tervezzük a visszaküldések számának csökkentése érdekében, továbbra is jelentős lesz a tárhelyigény az új készletek mellett a visszaküldések számára is.”

Az egyes európai országok különböző szakaszában vannak a raktárkapacitás növelésére irányuló stratégia tervezésének és megvalósításának folyamatában és eltérő megközelítéseket alkalmaznak. 

Alexandre Fraigneau, a Savills France tranzakciós igazgatója a következőket mondta: „Nincs egyetlen, mindenki számára megfelelő megoldás az áruk visszaküldésére, mivel a fogyasztók értékelik a kényelmet. A forgalmazók és a csomagszállító cégek figyelembe veszik az aktuális fejleményeket, és úgy tűnik, hogy egyre jobban az igényekhez igazítják raktáraik elrendezését.”

warehousing set to growA Savills az Egyesült Királyság Raktározási Szövetségével UKWA, együttműködve egy konkrét tanulmányt is készített arról, hogy mi történik a raktározási szektorral az Egyesült Királyság piacán, amely kétségtelenül tükrözi azt, ami Európa többi részén is történik.

Míg 2015-ben a raktárak domináns bérlői az utcai kiskereskedők voltak, mára ez megfordult: a 3PL-ek 42%-kal, az online kereskedők pedig elképesztő 614%-kal növelték a raktárak igénybevételét.

A raktárterület további, jelentősen növekvő igényű ágai a nagykereskedelem és a csomagkézbesítés, amelyek szintén profitálnak az kiskereskedelem online irányba történő, folyamatos elmozdulásából. Ezen ágazatok a lábnyoma 73%-kal, ill. 51%-kal nőtt. 

warehousing set to grow2015 óta összességében 32%-kal nőtt a raktári egységek száma, és a tendencia a nagyobb méretű raktárak irányába mutat. 

A jelentés megvizsgálta a raktárkapacitás értékesítését és azt is, hogyan használják fel ezeket a meglévő egységeket. Az online kiskereskedők szerezték meg a legtöbb területet a másodkézből származó raktárak piacán, majdnem nettó 745000 m2-t. 

Ezzel egyidejűleg a gyártó cégek is fejlődni látszanak és a régebbi telephelyeikről nagyobb, modernebb létesítményekbe költöznek, így összlábnyomuk szintén nőtt 2015 óta. 

Mivel az európai e-kereskedelmi értékesítés várhatóan 298 milliárd dollárral fog növekedni, további 27,9 millió m2-nyi raktárterületet kell találni. A CBRE becslése szerint minden 1 milliárd dolláros e-kereskedelmi értékesítéshez további 93 ezer m2 raktárterületre lesz szükség, így a raktári ingatlanok prémium ingatlanokká fognak válni.

A CRBE előrejelzése szerint a következő 5 évben világszerte 1,5 billió dollárral (1,3 billió euróval) nő majd az e-kereskedelmi értékesítés, ami további 139 millió m2 területet igényel világszerte, amiből Európában 27,7 millió m2-re lesz szükség. Az egyik legnagyobb e-kereskedelmi piac az Egyesült Királyságé 32%-os piaci penetrációval. Őket szorosan követi Hollandia 26%-kal és Csehország 20%-kal. 

warehousing set to growTasos Vezyridis, a CBRE ipari, logisztikai és kiskereskedelmi kutatási részlegének vezetője hozzátette: „Az európai piac viszonylag polarizált az e-kereskedelem elterjedtsége tekintetében.

Számos piac van, beleértve az Egyesült Királyságot, Németországot, Svédországot és Hollandiát, ahol már sok olyan hajtóerő létezik, amelyek elősegítik az e-kereskedelem magas szintjét, és ez a világjárvány idején felgyorsult. 

Azonban úgy véljük, hogy a még kevésbé felfutott piacok közül jó néhány, mint például Portugália, Olaszország és Spanyolország nagyobb növekedést fog tapasztalni a következő öt évben, és elkezd felzárkózni a már domináns nemzetekhez. Ennek eredményeként ezeken a piacokon és ezáltal Európa-szerte még tovább fog ni a logisztikai területek iránti kereslet. 

A Rightmove online ingatlanügynökség a raktározási szektor frenetikus aktivitásáról számolt be: óriási a növekedés a kereskedelmi raktárak iránti keresések számában. 

warehousing set to growAlex Solomon, 1 Rightmove kereskedelmi ingatlanportál igazgatója a következőket mondta: Nagyon megnőtt az igény az összes, különböző méretű raktárra amiatt, hogy meg tudjanak felelni a megnövekedett számú online vásárlói igényeinek. Ez az ipari és raktári szektorban túlkereslethez vezetett.”

Jelentős tendencia figyelhető meg a nagyobb raktárak felé. Bár még mindig az 50000 m2 alatti raktárak adják az egységek többségét, amelyek az állomány 66%-át teszik ki, az e feletti egységek jelenleg az állomány 34%-át teszik ki, szemben a 2015-ös 30%-kal. 

Tekintettel az új raktárterületek iránti kereslet előre jelzett növekedésére, valamint a meglévő készletek iránti, szintén növekvő keresletre, a raktártulajdonosok számára az a kérdés, hogyan lehet a legjobban kihasználni egy új raktárterületet, vagy hogyan lehet a jelenlegi területet a használat optimalizálása érdekében átalakítani. 

A raktárakat fel kell szerelni állványokkal, polcokkal és sok egyébbel – teljes raktári megoldással, legyen az kézi, félig vagy teljesen automatizált. Raktári tárolóeszközök vezető tervezőjeként, gyártójaként és szállítójaként szinte felbecsülhetetlen értékű a szakértelmünk. Vegye fel velünk a kapcsolatot és beszéljünk az Ön raktározási igényiről!

Related news
 • 12096
  2024. 06. 03.

  Mit rejt a jövő az ellátási lánc számára?

  Minden feldolgozott vagy gyártott termék – az étel, amit elfogyasztunk, a ruhák, amiket viselünk, az autó, amit megveszünk és a ház, amelyben élünk – több lépcsős folyamaton halad végig, mielőtt megérkezik a végső értékesítési pontjához.
 • 14147
  2024. 05. 14.

  Dexion: Az innováció és az értékalapú cselekvés sikertörténete

  A Dexion története egy egyszerű, de mély igazsággal kezdődött: a kitartáshoz szilárd alapra van szükség. Ma a Dexion egy nemzetközileg ismert és elismert márka, amelyet világszerte használnak a raktárakban. De a felemelkedést nem pusztán egy innovatív üzleti ötlet táplálta, erős értékekre és rendíthetetlen minőségre épült.
 • 14174
  2024. 05. 07.

  A vállalatcsoport 2023-as Fenntarthatósági jelentése

  Bemutatjuk a 2023-as évre vonatkozó Fenntarthatósági jelentésünket, amely dokumentálja a vállalatcsoportunk jelentős előrelépéseit és eredményeit a fenntartható fejlődés terén. A jelentés kiemeli a tartós elkötelezettségünket a környezetvédelem, a társadalmi felelősségvállalás és a sikeres vállalatirányítás mellett.
Latest news